Drobná úvaha spíše sociologicko-psychologická, než teologická.

Vánoce jsou o radosti. Záměrně používám toho ohavného, nicménšě v tomto případě mimořádně přiléhavého jazykového spojení "být o něčem". Nejdůležitější z narození Spasitele. Ecce enim evangelizo vobis gaudium magnum ...

Na památku toho se snažíme (či bychom se měli snažit) dělat si radost navzájem. To bychom měli dělat sice stále, ale na vánoce si to mnozí dokonce uvědomují. A mnozí se o to dokonce i snaží, ovšem s hanebným výsledkem. Snaha se totiž moc nedaří, místo radosti nastupuje často nespokojenost obšťastňovanců a tou vyvolaná frustrtace obšťastňovatelů. Čím to je způsobeno?

Podle mého názoru je to rozpadem KULTURNÍCH hodnot. Rozpadem tradice, zvyků, obyčejů. Takový obyčej je vlastně nepsaná a všemi uznávaná dohoda o tom, co být má. Jaká mají být naše přání, naše očekávání, aby Vánoce byly tím, čím být mají. Že se má chodit trochu na roráty, že se má doma trochu uklidit, že mí být jakési cukroví, bramborový salát, smažený kapr, u stromečku že se má zazpívat nějaká ta koleda, mají tam být nějaké dárky, pak se má jít na půlnoční, kde má zaznít jakási hudba, na konci Narodil se K.P. Pro ty zbožněší se jde i na ranní (parýřskou) či na hrubou (Na počátku bylo Slovo), k obědu má být mňamka,  na Štěpána buď klasické koledování po vsi nebo zasloužený voraz po té námaze.

To vše připravit a uskutečnit dá slušnou porci námahy. Nicméně je strašně důležité, aby se nabídka setkala s poptávkou. Pokud totiž vánoční očekávání spočívají v tom, co jsem výše vyjmenoval, je sice obtížné, ale uskutečnitelné takovou nabídku uspokojit. A radost - to je uspokojené očekávání. A působení radosti je uskutečňování představ těch druhých. Neuspokojené očekávání i uspokojované neočekávánjí je naprd. A tradice a kultura - to říká, co máme očekávat. To očekávané je společný kulturní statek, který umožňuje obecné uspokojovat a dosahovat radosti. Ztráta tohoto společného znemožňuje domluvu v tom, co být má a tedy uspkojení nad tím, že nastalo to, co nastat mělo. Ztráta kultury vánoc nedovoluje prožít vánoční radost a vede k frustraci. S dodržováním rituálu je možné, aby se tu a tam nějaké vánoce někomu nepovedly. Ale bez jeho dodržování není prakticky možné, aby se nějaké vánoce někomu dařily. 

Za sebe musím říct, že letošní Vánoce se opět podařily. Podařily se mj. proto, že VÍM, jak Vánoce mají vypadat, aby byly radostné. Radostné, na oslavu jedné dávné velmi radostné události.