http://tob.signaly.cz/1109/muzska-pasivita-je-zlo

Velmi plastické vylíčení. Ač od Brna vzdálen, zažil jsem jednou v životě místního jesuitského varhaníka (nezapomenutelný zážitek) a Tobovo líčení vidím před očima (slyším před ušima).

Nabízím ještě jedno poučení z příhody, neb každý něco podobného určitě zažil. Řekněme poučení pro sebe, aby tu zas někdo neprskal, že poučuju druhé. Své vidění situace, které tu chci sdílet :-)

Církev funguje ve dvou modech. Jako "Plná slávy" i jako "Matka chudých". A to je dobře. Stačí přeladit  vlastní očekávání.

Když zakoušíte Matku chudých, vnímáte věci jinak, než na biskupské liturgii v katedrále. Oboje k církvi patří. To, co jste zažil a popsal, to bylo chudé, ale nebylo to trapné.

Ale dá se dojít i k trapnosti. Třeba tak, že to není ani ryba, ani rak. Tak nějak uprostřed. Uprostřed mezi Plnou slávy a Matkou chudých je "plná pozlátka" a "macecha chudých". To není dobře. Když něco, tak pořádně! Když zvorat, tak zvorat!

A Druhá možná trapnost je, když se snažíte o Plnou slávy a dopadne to jak Matka chudých. Pak je jediné východisko - pořádně se tomu s Pánem Ježíšem zasmát - to jsme to zase vyvedli!