Nedávno jsem byl v Itálii. S kolegy chodíváme po zkončeném měření zpravidla na jednu pizu. Ale tentokrát měli v "naší" lepší  vesnické hospodě volné pondělí, tedy neroztápěli pec. Proto jsme si museli vybrat nějakou nepizu.

Vybral jsem si jakési nudle (vznešeně pásta) a byl jsem mile překvapen. Protože vládnu poměrně dobrou analytickou chutí, okoukal jsem jazykem recept a dnes odzkoušel, zda jsem se trefil. Patrně ano. Takže kradený recept dávám k dobru:

Na dva lidi cca 250g nudlí. Takové ty placaté, cca 1 cm široké a 10 cm dlouhé. Já použil Zátkovy, neb tvrdé v mé sámošce neměli.

Špek - nešetřit, nejméne 10 dkg. Mrkev - asi tak 3 velké, na gramy to neumím odhadnout. Smetana. Množství asi jednen kelímek. To je vše,

Špek nakrájíme na malé kousky, dáme do většího kastrolu a vysmažíme na tuk a křupavé škvarečky. Na vymažený špek nasypeme na jemno nastrouhanou mrkev a restujeme. Když mekev změkne, zalijeme smetanou a lehce osolíme. Do kastrolu přendáme mezi tím uvařené nudle, zamícháme a necháme dojít pár minut mimo plotnu (v troubě či pod pokličkou).

To je vše. 

Má to základní chuť špeku zjermněného ostatními ingrediencemi. Doporučuji k tomu nějaký zeleninový salát.