Ukrajinské feministky vyhlásily turné po památnících ruské duchovní architektury, na kterém chtějí poškozovat dřevěné pravoslavné stavby. Na plánované akci budou motorovými pilami "osekávat" vliv pravoslaví ve společnosti. Organizace Femen vyhlásila turné na svých internetových stránkách.

"Femen je ateistickou organizací. Na city věřících kašleme - hlavně, že nebudou omezovány city ateistů," tak se vyjádřila Alexandra Ševčenková z hnutí Femen pro běloruskou stanici Euroradio. Časový plán "křížové výpravy" do Ruska hnutí nezveřejnilo. Informace má charakter reklamní ohlášky turné hudební skupiny s názvem Lamačky křížů, která debutuje s albem "Dřevěné kostely na Rusi". Sponzoruje je přední výrobce motorových pil.

Hnutí Femen podťalo první kříž v pátek v Kyjevě před vynesením rozsudku nad ruskými punkerkami z Pussy Riot. Kříž vztyčený na památku obětem stalinismu uřízla Inna Ševčenková s obnaženou hrudí s nápisem "Free Riot!". Ukázalo se ale, že kříž nebyl pravoslavný, patřil řeckokatolické církvi, k níž se zejména na západě Ukrajiny hlásí tisíce věřících. Na otázku Euroradia, proč hnutí Femen "zaútočilo" na památku utlačovaných stalinismem, Alexandra Ševčenková odpověděla: "Ony (Pussy Riot) jsou také utlačované. Je třeba přemýšlet nejen o utlačovaných dědoušcích, ale také o tom, že se teď děje to samé, co před 50 lety."