https://znova2010.signaly.cz/1203/hospodske-splechty-aneb-na-pivu 

 ViZ: Jak jej znám, otevřel by svá ústa a řekl by: 
"Ribono šel olam měl dva syny, jeden si s buddhisty nikdy nezadal a jeden se s nimi občas pomodlil.
Starší syn byl povolán na věčnost, předstoupil před Ha Šem a řekl: Nikdy jsem žádný tvůj příkaz neporušil, vždycky jsem splnil všechna tvá nařízení a vždycky jsem tě chválil. Já nikdy nebyl jako ten tvůj nezvedený syn, můj mladší bratr, který se tahal s kdejakým jinověrcem a dokonce si dovolil pozvat je do tvého chrámu. Jejich modlitby jistě musely urážet tvůj nejsvětější cit pro chorál."
Byl povolán i mladší syn z tohoto světa před tvář Nejvyššího, Ha Šem budiž pochválen.
Předstoupil a řekl: "Ejn Kelohejnu, Jsem jen nebich."
Z kterého bude mít Avínů větší radost?"

 Formálně je to podobné Ježíšovu podobenství o dvou synech, co měli jít makat na pole. Jeden řekl "nechce se mi", ale šel a druhý řekl "jo", ale vyfláknul se na to.

 Trochu mě to dráždí. Dráždí mě na tom, že možnosti jsou nikoli dvě, ale čtyři. Schází ta "nechce se mi" a vyflákl se na to a ta "jo" a šel.

Nedráždí mě na tom to použití, které zvolil Ježíš. Protože ons se zjevně neidentifikoval s jedním z těch synů v podobenství. Ale kdyby to použil P. Halík v situaci, kterou ViZ naznačuje, zjevně by tím naznačoval, že se s jedním z těch synů identifikuje a snadno  uhádneme s kterým.

V této situaci, domnívám se, je potřeba nutně zmínit i ty zamlčené možnosti. Tedy, kdyby to řekl mně a měl bych pohotovou odpověď (definice pohotové odpovědi: to, co vás napdne druhý den ráno) odpověděl bych takto:

 "Ribono šel olam měl dva syny, jeden si s buddhisty nikdy nezadal a jeden se s nimi občas pomodlil.
 Mladší syn byl povolán na věčnost, předstoupil před Ha Šem a řekl: Nikdy jsem žádný tvůj příkaz neporušil, vždycky jsem splnil všechna tvá nařízení a vždycky jsem tě chválil. Já nikdy nebyl jako ten tvůj nezvedený syn, můj starší bratr, který se xenofobně odtahovoal od  jinověrců a velkoryse jsem je zval k jejich modlitbám do tvého chrámu. Jejich modlitby splývaly s chorálem tak, že to muselo lahodit i tvým uším." 
 Byl povolán i starší syn z tohoto světa před tvář Nejvyššího, Ha Šem budiž pochválen, který se s buddhisty nikdy nemodlil.
Předstoupil a řekl: "Ejn Kelohejnu, Jsem jen nebich."
Z kterého bude mít Avínů větší radost?"

A nyní rozhodni ty, obraze krásný, krutý boj, který se na tomto hradě vede: Když máme všechny možnosti konečně na stole, kdo koho bude s kým identifikovat?