Předně upozorňuji všechny čtenáře, to co bude dnes následovat, bude hodně drsné. Slabší povahy a žaludky ať raději nečtou. Kdo se rozhodne popojet myší, dělá to na vlastní nebezpečí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Navazuji na kus diskuse s invisiblem na znovově blogu, kam bych se tohle tedy dát neodvážil. Tan kousek diskuse kopíruji:

Invisible: Ad kytarovky - tohle na signály vložil @Alefast //www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eOY0mjjmx8Y# Takovou kytarovku bych na mši uvítal. 

JiKu: A co tuhle?
//www.youtube.com/watch?v=04854XqcfCY&ob=av3n
 Btw, čím se to liší? 

Invisible: Že by se to lišilo obsahem. 
Aby bylo jasno, nejsem příznivec davové psychózy, té se obávám. Obávám se i toho, že ne všichni posluchači, či návštěvníci koncertu prožívají obsah písně. To se ale stává např. i při barokních skladbách, že posluchači jsou strženi hudbou a nevnímají obsah. 

JiKu Prosím, podle čeho určíte obsah písně? Nebo obsah mávání rukama nad hlavou?
Nebo obsah čoudu na pódiu? 

Invisible: Obsah písně odvozuji z textu. Mávání rukama nedokážu posoudit, jelikož nevidím lidem do srdce. O čoudu snad bez komentáře :) 

JiKu: (Obsah písně odvozuji z textu.) 
No a já ne. Takže se nedohodneme. 

Invisible: Z čeho odvozuješ obsah písně? 

Nuže tedy, zkusme na to přijít společně.

Vezměme si tento text:

 

Aleluja, aleluja.

Pánu zpívám aleluja.

Čestný slovo, na psí uši -

zachránil mi moji duši.

Citím se v té pohodě

jako ryba ve vodě.

 

Aleluja, aleluja.

Pánu zpívám aleluja.

Je to vážně velké štěstí

sdílet s vámi tohle štěstí.

Zemřel za mě na kříži,

teď mě už nic netíží.

 

Amen.

 

No a k tomu vezmeme melodii. Není to kytarovka, hraje se to dokonce na varhany, tak mě to snad babča odpustí: //www.youtube.com/watch?v=o7IofjIMm2I

Jsem skoro přesvědčen, že když si to zazpíváte, budete citit jistou nepatřičnost. A mohu vás ubezpečit, že tuto nepatřičnost s vámi sdílím. Jde o to, že kdyby byl obsah písně pouze v textu, tato nepatřičnost by se neměla cítit. Jistě, text sám o sobě není žádným literárním skvostem, ale určitě by se našel někdo, kdo by vyměnil tu a tam slůvko - třeba ty psí uši . a ono by se to zkultivovalo. Nicméně u mě by pocit nepatřičnosti přetrvával. Pocit, daný spojením zbožného textu s danou hudební složkou. Který dokazuje, že obsah písně asi jen v textu nebude.

 Vyzývám všechny čtenáře, kteří to dočetli až sem, pomozte mi, prosím, formulovat, v čem je to blbýýý. (Tedy jestli vám to blbýýýý připadá).

 

Předem díky.