http://www.christnet.cz/magazin/zprava.asp?zprava=23351

Posmrtný křest Anny Frankové zvedl vlnu kritiky vůči mormonům

Představitelé mormonské církve v Dominikánské republice údajně posmrtně pokřtili židovskou dívku Annu Frankovou, jednu z nejznámějších obětí holokaustu. Dnes o tom informovala agentura AP, podle níž vedení Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů v Salt Lake City krok své dominikánské odnože odsoudilo. Posmrtný křest ihned vyvolal kritiku ze strany židovských organizací.

Mormoni věří, že rituál křtu je možné provést i posmrtně a že i dlouho mrtví lidé mají možnost přestoupit na jejich víru. Představitelé ostatních náboženství ale takové křty odsuzují. "Je to urážlivé i z toho důvodu, že oběti holokaustu přišly o život jen kvůli tomu, že to byli Židé. A teď přichází mormonská církev a jejich židovství jim bere," řekl k případu pokřtění Anny Frankové ředitel organizace Anti-Defamation League (Liga proti hanobení) Abraham Foxman. "Je to jako zabít je podruhé," dodal.

Případ odsoudilo i mormonské vedení v Salt Lake City. "Církev pevně dodržuje svůj závazek nepřijímat křty obětí holokaustu," uvedli mormoni v tiskovém prohlášení. "Je hrozné, že jednotlivci úmyslně porušují církevní politiku." Vedení mormonů rovněž uvedlo, že zvažuje způsoby, jak potrestat ty, kdo křest provedli.

Anna Franková pocházela z Frankfurtu nad Mohanem, její rodina utekla před nacisty do Amsterodamu. Od roku 1942 se skrývala v tajných místnostech kancelářské budovy. Po dvou letech se však úkryt prozradil. Anna pak zemřela na tyfus v koncentračním táboře Bergen-Belsen. Její otec, který jako jediný z rodiny přežil, pak našel Annin deník, který později vyšel knižně v mnoha světových jazycích.

Mormoni se ale do sporu s židovskými organizacemi kvůli křtu obětí holokaustu dostali v minulosti opakovaně. Nedávno vyvolal pozornost případ posmrtného pokřtění rodičů Simona Wiesenthala. Wiesenthal, který sám holokaust přežil, proslul jako "lovec nacistů", když pochytal více než tisícovku pachatelů válečných zločinů.