Kopíruji kus mailové diskuse. Může být mimo (autoři připouštějí, že nemají přesné informace), ale někoho to myšlení oldies může třeba inspirovat.

Diskutující A:

SDM jsem sice nesledoval zcela systematicky, ale mám jakýsi dojem.
Ten dojem řká, že SDM postupem pontifikátu B16 nabírají jiný, sympatičtější směr.
Nejméně to bylo v Německu, více pak to bylo patrné v Austrálii, nejvíce ve Španělsku.

Potěšitelné je, že to mládež vcelku příznivě bere.

Tím se ovšem rozevírají nůžky mezi naší sekcí pro mládež a duchem SDM. I v tom Madridu mě zarazil (z letmých poznámek) jiný duch našeho národního programu, řekl bych klasicky klokotovsky-kredenciózní.

Domnívám se, že by to stálo za to prověřit od očitých svědků (moje infoermace jsou opravdu velice letmé a zprostředkované) a případně tomu věnovat nějaký komentářík.

Já jsem byl tedy na mládežnické akci jen půl dne, a to na Velehradě paralelním se Sydney. A byl jsem dost zděšen tím, jak (zejména slovenští) moderátoři oslovují mládež na úrovni posledních ročníků mateřské školky. A jak to mládež trpí, místo aby vypískala je, tak skáče, jak oni pískají.

Zdá se, že mládež je ochotna až překvapivě skákat podle toho, jak ten na pódiu píská. Ať je to debilní slovenský bavič, nebo B16.

Ať tedy raději píská B16 and his boys.

Diskutující B:

SDM se změnily k nepoznání: už to, že vyvrcholením programu je adorace. Ona ta ochota být manipulován je vlastností tohohle pubertálního mládí a je potřeba naplnit ji dobrým obsahem. To papežovi došlo a trochu si s organizátory těch akcí zahrál, chtěl vyzkoušet, jestli to půjde - a vyšlo to. Kolem Kolína kroužily vzduchem spekulace, že je to naposled. Benediktovi se podařilo dát SDM úplně nový směr. Žádné šoudvatři, žádná spartakiáda s papežem uprostřed. JPII šlo jistě o totéž, jen si myslel, že musí být tolerantní a že některé projevy k tomu mládí patří - a nevzal dost vážně, jak mnoho záleží na nejslabším článku řetězu.
Prý byly velmi dobré i přednášky některých biskupů (!!). Ohromný úspěch měly jakési prolife programy Kolumbových rytířů (prý zaplnily halu s dvaceti tisíci míst a spoustu lidí se nedostalo dovnitř)... Jakou úroveň měly české programy nevím. Nemám dobré zdroje.

Diskutující C:

V Madridu hrala vyznamnou roli jedna neplanovana okolnost: Neplanovane tezke podminky.

Opravdu velke vedro, opravdu neprijemna boure o vigilii, ktera bourala stany.

A hlavne kameny. Mladi z Dila vypraveli, ze byl pro ne docela novy a formativni zazitek, ze tam na ne hazeli kameny.

A kricela ta levicova mladez hesla z doby druhe republiky (pred Frankem) a jimi inspirovana. Treba "Budete horet jako v sestatricatem!"

Tim to vsechno dostalo vyrazne vaznejsi zabarveni a ani juchani nebylo tak lehkomyslne, jak na SDM obvykle byva. (Byt tu zkusenost kamenu zazili jen nekteri.)

Proste Bozi rezie.

A to jeste puvodne chtely v dobe SDM stavkovat odbory zamestnancu metra, ale tesne pred akci to zrusily.

 

Domnívám se, že mládež i oldies hodnotí WYD dobře. I když patrně každý z jiných důvodů :-)

Já se z toho raduji. Raduje se někdo se mnou?