Bavili jsme se ti mezi odlies o tom podobenství o dvou synech, jednom líném formálně a jednom materiálně. Kromě excelentní homilie svatého otce (proč sem ten link dávám, určitě jste ji všichni slyšeli nebo četli, zvláště ti, kdo si jednu z nich byli poslechnout až v Madridu, že :-) je pěkná i homilie P. Richarda Čemuse.

Zaujaly mě mimochodem jeho věty "Zcela v této starověké tradici mluví soudobý ruský teolog Sergej Bulgakov o „vtržení milosti do tohoto hříšného světa“. Krásně to vyjadřuje teskná ruská píseň Dvěnádcať razbojnikov, která líčí zpustlý život zbojníka, který zasažen Boží milostí se obrátil, dal se na pokání jako mnich a nyní vypráví svůj příběh."

No, píseň je hudba, že? Tady alespoň některé písně jsou hudba :-)

Tak jsem hledal na webu a našel spoustu jejích nahrávek. Je to asi opravdu pravoslavná hitovka. Vybral jsem pro vás dvě verze, jednu komorní v podání mužského oktetu odněkud ze Slovinska (tam mají úžasnou tadici kostelního zpívání v obsazení pro osum chlapů), to je tahle: http://www.dailymotion.com/video/xfc3ap_dvenadcat-razbojnikov-oktet-gallus_music a pak v masovém podání donských kozáků //www.youtube.com/watch?v=Dv1HuqJsyro.  Tak se o ně s vámi dělím.

Při té příležitosti jsem si vzpoměl na čskou verzi podobného příběhu - poslední kramářkou píseň "V černých lesích ukryt sídlí" o zbojnickém hejtmanu Donšpagátovi. Melodie (ale jen půlka textu) je zde. Celý text (zpívat si můžete sami, melodii už z minulé ukázky umíte) i s krásnými obrázky najdete zase tady. Má jen poněkud méně optimistický závěr, než ta ruská. Ale jakési poučení tam je. Nechte tedy kafe stát.