Napsal mi Standa Předota, že budou zpívat (vlastně ani nevím kdo "oni", patrně Schola Gregoriana Pragensis) svatováclavské nešpory ve Staré boleslavi. Že jako jestli je nemám v počítači, protože by je rádi rozmožili pro lid a oni mají jen třetí kopii z páté xerokopie.

Je fakt, že jsem je v roce 1993 vysázel, tehdy pomocí čerstvě vlastnoručně napsaném balíku maker na psaní chorálních not v TeXu.

V počítači jsem je neměl, ale našel jsem doma hromádku pětipalcových disket někdy z roku 1998. Ale nebylo je kde přečíst. Béčkové drivy sice na dvou počítačích, které řídí eperimenty, mám, ale když se nepoužívají, tak se zanesou prachem (ventilátor tou škvírou nasává), takže jsou k nepotřebě. Ani jeden z nich diskety nechtěl přečíst.

Ale našel jsem ve skříni jeden vrak 286, který měl oě disketové jednotky. Byl jsem naštěstí líný ho odnést do šeotu. Sice nešel nastartovat, protože měl shořelý harddisk, ale podařilo se mi vzpomenout si, jak se ovládá DOS, vyrobil jsem systémovou disketu a vrak nastartoval. A pak koíroval diskety velké na malé a přenášel do opravdického počitače.

Na patnácté disketě bylo to, co jsem hledal, svatováclavské nešpoy, zdrojové soubory z 26.9.1993, Něco takového by se mělo asi prodávat v antikvariátu nebo ve starožitnostech :-)

A za pár hodin (systém přece jen doznal nějaká zlapšení, tehdy byla ještě kamenická čeština - pamatujete se, co to bylo?) jsem je měl přežvejkané. Takže to dne vypadá takhle:

http://choral.sdh.cz/index.html?a=1&id=349

Ale proč to píšu (kromě toho abych se pochlubil, jak jsem dobrej)? Protože je důležité vsadit si na správný systém. Kdybych nepsal v TeXu, ale v nejaké windosovské potvoře (které tehdy na hranaté noty samozřejmě neexistovaly ani náhodou), byly by mi ty zdrojáky platné jak mrtvýmu zimník.

Takže je důležité vsadit si na správný systém.

Zda je to obrázek pro 30 let moderní TeX, 1000 let moderní chorál nebo 2000 let moderního papeže, to už nechám na vás.

PS: Přešel jsem z podobných důvodů loni na Linux :-)