aneb "Ockhamova břitva"

Inspirovala mě homile Richarda Čemuse na RaVa.  Začíná jí tímto odstavcem:

Kdo by neznal píseň slovenské kapely Elán Voda, čo ma drží nad vodou !? Text je podmanivý, ale nezdálo se mi, že by chtěl říct více, než vyprávět drama lidského vztahu. Ale i v něm, ba právě v něm je skrytě přítomen i Bůh, dárce života. Je potřeba Jej ovšem hledat, nechat se vzít do Boží tvrdé školy.

Samozřejmě, že zamlčený předmět (v něm) bychom formálně mohli vykládat různě. V tom textu (je možno hledat skrytého Boha), nebo v v dramatu lidského vztahu (je možno hledat skrytého Boha). První výklad je natolik absurdní, že by jej Čemus nemohl myslet vážně, naopak v dramatu lidského vztahu je možno Boha hledat, i když to není zrovna jednoduchý prostor na hledání a ještě složitější na nalézání.

Nicméně mě Čemusova homilie přivedla k tomu klipu z elánského megakoncertu. Zaujalo mě chování publika. Ruce nad hlavou, pomalé komíhání ze strany na stranu. Nepřipomíná vám to něco? Záběry z charismatické konference, nebo třeba tohle?

Ta podobnost nemůže být náhodná. Po internetu se šiří rčení (nikdo neudává zdroj, ale věichni si to rčení pochvalují): "Vypadá to jako kachna, kváká to jako kachna, chodí to jako kachna – nebude to nakonec kachna?" Jde v podstatě o populární formulaci Ockhlamovy břitvy Pluralitas non est ponenda sine necessitate. Ockhlamova břitva nám tedy nedovoluje dívat se na stejné mávání jako na dvojí mávání různé.  Zbývají tedy jen vysvětlení symetrická: "Mávání je projevem Ducha" a "Mávání je projevem sentimentální nálady". Osobně se přikláním k druhému vysvětlení. Zejména proto, že věřím na to, že hudba něco znamená, něco vyjadřuje. Že je více, než jen nezúčastněným a bezobsažným způsobem, jak přednést text. A s mými hudebními zkušenostmi (v oblasi popu ostatně ne příliš rozsáhlými) neshledávám žádný podstatný rozdíl mezi hudebními složkami obou klipů.

Zakončím tedy sentimentální úvahu sebeidentifikačním citátem vtipu, který jsem vygooglil v souvoslosti s hledáním původu onoho aforismu o kachně:

Na lov kachen jdou ctyři doktoři: internista, psycholog, chirurg a patolog. První kachna vylétne z   rákosí, internista na ni zamíří... míří... míříi a říká si: "Vypadá to jako kachna, asi je to kachna, ale ještě počkám, jestli se to bude i projevovat jako kachna."
Kachna mu samozřejmě uletí. Po chvíli se zvedne druhá kachna. Psycholog zamíří, míří a říká si: "Vypadá to jako kachna, lítá to jako kachna, ale myslí si to, že je to kachna?" Kachna mu uletí. Třeti kachna vylétne z rákosí, chirurg zamíří, PRÁSK! a kachna padá k zemi. Chirurg se otočí na patologa a ríká: "Běžte se, prosím, pane kolego podívat, jestli to byla opravdu kachna".

Jo a ta sebeidentifikace? Cítím se často jako ten patolog.

Nu, i patologů je třeba.