v duchu nejlepší české tradice

Schválně píšu anglické, protože se (zatím) Skotska, Welsu a Severního Irska netýká.

Mylsím, že je v duchu nejlepší anglosaské tradice, tradice přístupu k necivilizovaným podlidem. Indiánům, Eskymákům, černochům, Afgháncům, Aboriginům a podobné verbeži, která má do gentlemana daleko. Ten tradiční přístup je "ponechme jim jejich (barbarskou) kulturu, jejich zvyky. Civolizovat v Etonu a Cambridge budeme jen dítka jejich vládců, ti si to pak už mezi svými (se znalostí zvyků místních i našich) nějak vošéfujou.

Proto také v Jižní Americe jsou indiáni prezidenty svých republik a v Severní sedí ve svých rezervacích.

Občas je nutno potlačit nějaké to povstání, někdy to vyjde a impérium zůstane beze škody, jiny to nevyjde, a impérium se zase o kousek potopí.

Vcelku to vychází z představy, že divoši (a že ti dnešní rabující jsou divoši nazávasle na své barvě kůže, původu a bydlišti) jsou necivilizovatelní. Ta představa se vznešeně jmenuje "doktrína o rovnosti kultur". A tohle jsou její logické konce. Pokud je pro nás subkultura mládežnických gangů a jejich míra hodnot stejně důstojná, jako ta naše křesťansko-židovsko-demokratická, tak co naděláš? Jakým právem bychom jim nutili naše vlastní hodnoty? (V podtextu "a pak, kdyby je náhodou přijali, bychom s níni museli jednat jako se sobě rovnými - no fuj!")

Doba pokročila. Osvědčená taktika - nejdřív udělají masakr oni, a potom jim to vrátíme 100x - už se nedá použít. Na to je moc kamer, mobilů, televizních štábů ...

Změnu vnitřního přístupu k těm divochům neočekávám. Vnitřní přístup je totiž to jediné, co z britského impéria zbylo, je to nedílná součást jejich identity.

Ale neodsuzujme!

Sbor Bedřicha Smetany z Braniborů v Čechách na slova:

Udeřila naše hodina,
otevřely se brány,
pražská se vzbudila chudina
a zahraje si na pány.
Nemeškejme, nemeškejme,
kde co najdem, pobírejme!



se málem stal naší národní hymnou!

 

Dodatek:

Vlastně ty přístupy ke kultuře divochů nejsou dva, ale tři:

1) Jejich je stejně dobrá, jako ta neše.

2) Naše je lepší, proto je naučme té naší, lepší.

3) Naše je o tolik lepší, že je pro ně škoda, stejně by to neocenili.

První a třetí má v praxi stejné důsledky. Ta třetí je politicky nekorektní, nikdo to už dnes neřekne nahlas. Ale mám podezřejní, že speciálně v Anglii mnoho lidí vyznává tu třetí a maskuje to navenek tou první, která je jediná politicky korektní.

Dodatek 2:

Včera jsem slyšel v Čt24 nějakou zpovídanou Češku působící v Anglii. Říkala, že kromě bílých liberálů jsou všichni lidi pěkně naštvaní. Bylo to naživo, tak to nevystříhli.