Spousta komentátorů bude uvažovat, komentovat, analyzovat. Nemohu si nechat ujít příležitost a také okomentovat a zanalyzovat.

Domnívám se, že většina z nich odsoudí Breivikovu motivaci. Když někdo chce takové hnusné věci, jako přežití Evropy a to, aby Evropa přestala vymírat, a doplňovat své obyvatelstvo imigranty, z nichž někteří jsou s evropskou kulturou jen velmi obtížně kompatibilní, je to špatné a ten strašlivý čin je jen logickým důsledkem této špatnosti.

Já vidím základné příčinu toho selhání jinde. Breivikovu motivaci chápu jako legitimní součást diskuse o budoucnosti Evropy. Nechce u sebe doma muslimy. Odmítá jejich způsob myšlení. Jediné, co od nich převzal, jsou metody boje.  Špatné metody boje diskvalifikují své cíle.

Breivik se řídil zásadou, že účel světí prostředky. Domnívám se, že právě tím se projevil jako špatný myslitel, špatný křesťan a špatný evropan.  Dobrý myslítel, dobrý křesťan a dobrý evropan se nesmí na tuto zdánlivě tradiční (neprávem jezuitům připisovanou) zásadu nechat nachytat, byť by se zdála sebeúčinnější.