http://eliska88.signaly.cz/1107/svatebni-bublina

aneb

Proč praskají bubliny

Molekuly mýdla nebo saponátu - tedy bublinotvorného agens - vypadají asi jako malé sirky. Tyčinka a na jednom konci hlavička. Holé konce zápalek mají rádi tuky a neradi vodu (hydrofobní konec), hlavičky mají rádi vodu a nerady tuky (hydrofilní konec). Proto také mýdlo meje a pere. Jedním koncem se chytne na tuk, druhým na vodu a proudící voda vyrve ten tuk od podkladu, ktetrý chceme umejt.

Bublina vypadá tak, že to jsou dvě blány takových sirek srovnaných rovnoběžně, a to kolmo k povrchu bubliny. Vnější blána bubliny má hlavičky dovnitř, vnitřní blána hlavičky ven. A mezi těmi blánami je nalitá voda.

Když bublinu čerstvě vyfoukneme bublifukem, je vrstvička vody všude stejně tlustá. Ale voda jak známo teče dolů, stéká tedy pomalu mezi mýdlovými blánami a na spodku bubliny se dělá kapička. Vestva vody na vršku bubliny ubývá a ubývá, až voda z vršku všechna odteče a vnější blána se dotkne té vniřní (hlavičkami). A bublina praskne.

Pokud chceme prodloužit životnost bubliny, musíme do vody něco přimíchat, aby byla hustší. Správně - měla větší viskozitu. Jako třeba med. Med stéká pomleji, než "řídká" voda a bubliny vydrží déle.

Jestli z toho plyne nějaké poučení o tom, jak to udělat, aby manžeství vydržela rovněž déle, to již nechám k uvážení laskavým čtenářům. Jestli dělat husto, nebo medovo, nestrkat hlavičky k sobě, nebo nedělat dole kapičku.