Nějak nám v církvi upadá používání starých a osvěědčených nemoderních slov jako pastýř, pastorace, vedení a rozmáhá se termín (duchovní) doprovázení. Dovolte, abych se krátce a pokud možno stručně  zamyslel nad významy těchto slov.

Pastýř ví, kde je dobrá pastva, zdroj vody k napájení. Jde napřed a ovečky jej následují. Pokud se některá zaběhne, nechá těch 99 čekat, jde a hledá tu zaběhlou, vezme ji na ramena a přinese k těm ostatním.  Proč? Aby jej i ona mhla spolu s ostatními následovat na místa, kde je tučná pastva a napajedlo, a nezůstala trčet někde v křoví.

Souhlas? Myslím, že nebude námitek.

Co je to však doprovázení? Ten, kdo doprovází následuje doprovázeného. Cíl, a cestu a rychlost určuje ten, kdo je doprovázen.  Maximálně, když se ten doprovázející zadýchává, ohleduplně zpomalí.

Je toto význam slova "doprovázení"? Podle mě o tom nemůže být sporu. Alespoň tak vždycky bylo, když dorovázel někdo mě, nebo když jsem někoho doprovázel já.

K čemu je takové doprovázení?  Pokud si pamatuji na své doprovody, buď proto, aby byla příležitost pokecat (vést dialog), nebo se doprovázený bez doporovodu sám bojí a s doprovodem se na své cestě  cítí jistější.

Nyní zkusme tyto dva termíny spojit. Co se stane, když pastýř začne někoho doprovázet?  Doprovázející pastýř jde za tím, koho se rozhodl doprovázet. A ovečky? Mají dvě možnosti. Buď jako ovce půjdou za svým pastýřem, tedy tou cestou, tím tempem a za tím cílem, kam se ubírá doprovázený, nebo je nenásledují a hledání pastvy a napajedla se stává jejich vlastním problémem.

Následování doprovázejícího pastýře může mít zajisté některé výhody. Napřiklad že všichni jdou v jednom houfu.  Nebo že za nimi zůstává pěkně prošlapaná cestička.  Vím já?